Egyik, Németországból érkezett csikungos társammal tegnap készítettünk egy interjút Hszü Ming-tang nagymesterrel, melyet teljes terjedelmében hazaérkezésem után tudok majd feltenni az internetre. Addig is következzék itt egy rövid részlet leírt változata, melyben a válságból való kilábalásra is iránymutatást ad a Nagymester.

Hszü Ming-tang: A kínai kultúrában van egy mondás vagy tradíció, hogy ha újévkor esik a hó, akkor mindenki örül, mert ez azt mutatja, hogy az elkövetkező év gazdag lesz, a növények jól fognak fejlődni.

De idén nem volt hó. Máshol is csak most esett egy kevés, de ez már nem az újév első két napja. Ez azt mutatja, hogy itt Kínában idén az embereknek sok gondjuk lesz. Már jelentkeznek a nehézségek. Sok tartományban egyáltalán nincs hó, nincs víz, a föld száraz, a növények nem tudnak fejlődni. Ez komoly bajt eredményezhet.

Egy másik nézőpontból nézve úgy gondolom, Kína nagyon gyorsan fog fejlődni. Most nem arra gondolok, hogy mi van a gyárakban, az iparban, nem ebből a szempontból. Hanem az emberek energiája szempontjából.

Nagyon különös dolog a következő. Sokat utazom. A kínai éttermekben az emberek a terveikről beszélgetnek. Hogyan fejlesszék vállalkozásukat. Miként fejlesszenek, hogy több boltjuk legyen. Hogyan fejlesszék a vállalkozásukat az ország határain túlra. Szóval nagyon aktívak. Ez Kína gyors fejlődésének az alapja.

Amikor az Egyesült Államokban vagy más nyugati országban ülök be egy étterembe, ott a beszélgetések az ételekről folynak, nem az üzletről. Igen, élvezik az életet. De ez azt is mutatja, hogy a fejlett országokban az emberek már nem annyira aktívak a fejlesztést tekintve. Ez az, ami miatt valószínűleg Európának és az Egyesült Államoknak tovább fog tartani a válságból való kilábalás.

Egészen addig, amíg a vezetésből nem távozik egy bizonyos mennyiségű régi vezető, és nem adja át a helyét a fiatalabb generációnak, akik tudnak és akarnak dolgozni. Úgy gondolom, akkor meglendül majd a fejlődés.

Az a véleményem, a világnak változni kell. Gazdasági szempontból a világ meg fog változni.

Egy másik szempontból viszont nem szeretem a gyors változást. Miért? Az embereknek élvezni kell az egyszerű életet. Ha gyorsan változunk, nagy rombolást viszünk végbe a természetben. Mindenkinek egyre több mindenre van szüksége, amelyek viszont nem segítik az életet a megfelelő módon. Az embereknek egyszerűen kellene élni, boldogan, hosszan. Ez a cél.

Nem az a cél, hogy minél több valamid legyen. Minek? Ha tíz lakásod van, akkor is csak egy ágyban tudsz aludni. Ebből a szempontból nem értek egyet a gyors fejlődéssel.

Kérdés: Mester, mit üzen a Csun Jüan Csikungosok családjának?

Hszü Ming-tang: Minden Csung Jüan Csikungosnak kívánom, éljen úgy, hogy élvezze a mindennapi életét, legyen boldog minden nap. Éljen egyszerű, egészséges életet. Biztos vagyok benne, ha egészséges és boldog vagy, ez sokkal többet ér, mintha egy nagy épületet vagy egy milliárd dollárt birtokolnál. Ez sokkal nagyobb gazdagság.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csikung.blog.hu/api/trackback/id/tr21956448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mzolly 2009.03.04. 18:20:45

Kedves Laci!

Köszönjük ezt a kis szösszenetet. Elgondolkodtató a Nagymester szavai.
Az üzenete pedig azt hiszem telibe talált......


Zoli
süti beállítások módosítása